Archive for the 'Privat' Category

Deltar i Filosofiska rummet i P1 för att tala korruption

Jag deltar i ”Filosofiska rummet” i P1 söndagen den 11 mars (17.03-18.00) för att diskutera korruption, gåvokultur och moral.
Det är Magnus Jiborn, Malin Åkerström och jag som samtalar ihop med programledare Lars Mogensen. Artikel inför sändningen finns här. 

Publicerat: bokkapitel om post-sovjetisk vardagskorruption

Nyligen utkom en antologi om korruption i Östeuropa, i vilken jag skrivit kapitlet ”Understanding Post-Soviet Petty Corruption. Informal institutions, Legitimacy, and State Critisism”.

Bokens fullsändiga titel:

Zdenka Mansfeldova, Heiko Pleines (red.): Informal relations from democratic representation to corruption. Case studies from Central and Eastern Europe, Changing Europe Book Series Vol. 8, Ibidem Publishers, Stuttgart 2011.

Finns här på Amazon.com.

Mi var svensk researcher för holländsk TV-dokumentär om ”populism”

Hösten 2011 var jag svensk ”researcher” för en dokumentärserie om populistiska partier (eller snarare partier som media benämner populistiska) för holländsk TV. Programmet om Sverige och Danmark sändes den 19 december och går än så länge att se här direkt på nätet.

På bilden här intill framför ordföranden för SD Lund en egenkomponerad sång i närheten av Tegnérstatyn i Lundagård. Intill sitter programledare Paul Rosenmöller från holländska IKON TV.

Publicerat: artikel i Kristianstadsbladet om Litauen

Den 26 oktober publicerade jag i Kristianstadsbladet fem fotografier och en artikel om Litauen. Under rubriken ”De unga flyr” beskrev jag hur den unga generationen litauer inte ser någon framtid i det egna hemlandet, utan i Västeuropa. Det där där utbildning och arbete finns, men kanske är det främst så att det är där man tror att det finns en optimismen i samhället. 

Bilden nedan är en av de jag publicerade i Kristianstadsbladet. Den visar en man som sopar utanför det hus i Kaunas där nya präster utbildas.

Mi i P3 om abortlagstiftning i Öst- och Centraleuropa

Den 18 september deltog jag i P3:s program Korrerapporten, för att tala om abortlagstiftning och ideologi i Polen jämfört med i övriga Öst- och Centraleuropeiska stater. Passande, eftersom jag bara några dagar dessförinnan kommit hem från fältarbete i Polen. 

Information om dokumentären finns här på P3:s hemsida. 

Tidskoden för intervjun med mig (nedan) är 1:43.

 

Lyssna: Korrerapporten

Mi på SVT Debatt om Hizbollah och Libanon

Mi i tidningen ”Chef” om Putins ledarstil

I en intervju i tidningen Chef (13 juni) kommenterade jag Putins ledarstil i relation till med andra populära politiska ledare. 
Ett roligt klipp:
”Det är lätt att avfärda den putinska ledarstilen som något främmande för vår chefskultur, men visst finns det organisationer även hemma i Svedala där den skulle passa – med vissa modifikationer, förstås. Mi Lennhag nämner spontant militären eller räddningstjänsten.”
Artikeln finns här.

Mi i intervju i P4 om lokala folkomröstningar

Jag blev häromdagen intervju i P4 om den eventuella folkomröstning i Staffanstorp, med anledning av det omdebatterade politiska beslutet om utförsäljning av kommunala bostäder. Länk till intervjun på Skåne Direkt.

Mi i Helsingborgs Dagblad om bomben i Minsk

I artikeln ”Statsvetare: spänt läge i Vitryssland” i Helsingborgs Dagblad uttalade jag mig på måndagskvällen om bomben i Minsk. 

Lite annan bra läsning: 

  • Moscow Times: Deadly Blast Rocks Minsk Metro
  • Interfax: Lukashenko demands round-the-clock probe into Minsk metro blast
  • Radio Free Europe: Deadly Blast Hits Belarus Subway
  • NY Times: Deadly Blast Hits Subway Station in Belarus

Rysslandsfonder & ett litet experiment

I somras i småländska Grimslöv kom jag att tala om börsen, och ifall kunskaper om börsen är kunskaper som är isolerade från samhället i övrigt. Samtalspartnern menade att den som kan se, analysera och förutspå förändringar på börsen säkert har en ganska god bild av samhället i stort. Jag var mer skeptisk - tänkte att det i alla fall är litegrann en sorts låtsaskunskaper det handlar om - men bestämde mig för att verkligen försöka läsa på. (För 18 år sedan hade jag en kort och inte så lyckad tid i Unga aktiesparare, mest av nyfikenhet.)

Sedan juni har jag därför gjort många och väldigt små investeringar. Värdeökningen i absoluta tal är lite av ett skämt, men procentuellt har det gått förvånansvärt väl.

Nåväl, jag bortsåg i mitt experiment från det eventuellt oetiska i att satsa pengar i ryska högriskbolag inom energisektorn. Jag läser numera, som för 18 år sedan, börssidorna i tidningen, samt följer upp- och nedgångar. Även vissa aktiesidor på nätet har jag börjat följa. När jag började mitt projekt i somras bestämde jag mig efter några veckors inläsning för fyra branscher: 1) Östeuropa (fokus Ryssland, Balkan, Turkiet), 2) Sverigeindex (jag gissade att Sveriges BNP skulle stiga mer än hela Europas under resterande tid av 2010), 3) fastighetsbranschen (vilket ju kan låta som en ytterst dum idé efter en finanskris, men det visade sig vara ett smart drag), 4) nordiska småbolagsfonder (vilket inte har med Maud att göra alls).

Nu var det ju dock mina investeringar i Östeuropa som var klart roligast att följa. Nordiska småbolag med fokus på verkstadsindustri eller skog är inte något jag är särskilt haj på. Ja, då var det ju betydligt roligare att se om man gissade rätt kring huruvida ryska börsen faktiskt gick upp av händelser som valet i Vitryssland, Putins machoomdöme i WikiLeaks-dokumenten (ja, den gick upp!), Baltikums oväntat positiva kvartalsresultat, eller mindre ”naturkatastrofer” (bränder, extrem värme). Det var helt enkelt intressant att se om det jag kan om regionen politiskt faktiskt kan spela roll för hur jag bedömer börsen. Jag har verkligen inte greppat spelet som börsen är, men jag kan omöjligt sluta fortsätta läsa på nu.

Eftersom det ju kostar lite att köpa och sälja på börsen gjorde jag också en lista över sådant jag skulle köpt om jag haft betydligt mindre ändliga resurser. Sedan kan man räkna ut vad man skulle vunnit om man kunnat satsa, d.v.s. hur mycket rikare jag blivit om jag redan vore rik.

Ja, det hela blir ju lite som att tippa på V75 eller fotbollsmatcher. Sett i efterhand skulle jag nog satsat betydligt mer under den här sommaren och hösten, men, som en klok kollega sa förra veckan: man ska bara spela med pengar man kan vara utan. Och främst var det ett litet projekt, påkommet en varm sommardag i Småland.

Inspirerad till detta inlägg just idag blev jag av en notis i DN idag om vad svenska sparare tror på.

Mi i Skånskan

Hela artikeln finns här.

Mi i P3

Jag har agerat ”valexpert” för P3:s program Din gata under tiden juli-september. Mellan 15 och 17 idag finns jag live på 100,6 i Malmö/ Skåne (eller på webben) och sammanfattar valrörelsen, talar om hur opinionsmätningar kan påverka hur människor röstar, samt talar om vad som händer efter valet.

Mi i Helsingborgs Dagblad

Tidigare i veckan intervjuades jag av HD med anledning av de många förstagångsväljare som får rösta i det här valet.

Hela texten finns här.

Madonna visar stöd för Politkovskaja & Dawit Isaak

Under Madonnas konsert igår på Ullevi inför 50 000 åskådare visades bilder av ett antal personer – däribland mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja, Nelson Mandela och fängslade Dawit Isakk – på storbildsskärm, i syfte att visa stöd för personerna. Heja, heja!

Rapporteras av bl.a. DN, FreeDawit.com och Expressen. I Expressens artikel finns även en video från när bilderna visades i Helsningfors under en konsert nyligen.

 

(Och jodå, jag tycker det är snyggt med muskulösa kvinnor. Bättre än muskulösa män!)