Archive for the 'Oleg Kasjin' Category

Kasjin: ”Ivanov rättar till Medvedevs misstag”

Ivanov rättar till Medvedevs misstag. Så kommenterar den kända journalisten Oleg Kasjin den ryska regeringens beslut att köra över motståndarna mot vägbygget genom Chimki-skogen. Beslutet togs egentligen redan förra veckan och sedan dess har Vladimir Putin demonstrativt vägrat uttala sig om ärendet. I en artikel i Forbes skriver Kasjin att det inte var någon slump att beslutet tillkännagavs av just vice premiärminister Sergej Ivanov - tvärtom en tydlig politisk signal.

För tre månader sedan talade presidenten själv högt och högtidligt om att stoppa bygget, och den som fick förtroendet att rätta till presidentens misstag (och det var ju, visar det sig, ett misstag, eller hur?) blev uppenbarligen den allra mest impopulära och otursförföljda tjänstemannen…

Еще три месяца назад о приостановке строительства торжественно и громко говорил сам президент, а ошибку президента (а ведь это, получается, была ошибка, правда же?) доверили исправить, очевидно, самому непопулярному и точно самому невезучему правительственному чиновнику…

President Medvedev gick för några månader sedan ut och stoppade vägbygget och krävde en total genomlysning över alternativen, och dagens beslut att fortsätta som planerat är en knäpp på näsan för Medvedev, skriver Kasjin.

”det är svårt att främja sig från tanken att Medvedev med den här motorvägen återigen blivit knäppt på näsan, och det var allt annat än kamratligt menat.

«трудно отделаться от мысли, что с этой трассой Дмитрия Медведева в очередной раз щелкнули по носу, и совсем не из соображений товарищеской подначки.

Får man tro Kasjin, och jag är böjd att hålla med honom, kommer Rysslands president inte att heta Dmitrij Medvedev efter nästa val:

Det är bara Dmitrij Medvedev som fortfarande, enligt hans pressekreterare, anser att man inte tagit hänsyn tll allmänhetens uppfattning när vägprojektet diskuterats. I tävligen ”den mest kamouflerade avskedsansökningen” skulle, antagligen, en sådan formulering utan tvekan kamma hem segern.

Только Дмитрий Медведев, по словам его пресс-секретаря, по-прежнему считает, что при обсуждении проекта строительства трассы не учитывалось мнение общественности. На конкурсе на самое завуалированное прошение об отставке такая формулировка, наверное, победила бы безоговорочно.

Läs hela Kasjins artikel i Forbes här (på ryska).

Kasjin talar ut i New York Times

Nu har Oleg Kasjin talat ut om mordförsöket på honom för tidningen The New York Times. I artikeln förklarar han bland annat att det finns tre teorier om vem/vilka som ligger bakom misshandeln - antingen myndigheterna i staden Chimki, guvernören i Pskov-regionen eller den radikala ungdomsorganisationen Nasji (De Våra) med starka kopplingar till Kreml. Hela den engelskspråkiga artikeln finns att läsa här: http://nyti.ms/hHjfND

Det var natten till den sjätte november som Oleg Kasjin blev nedslagen och misshandlad av två gärningsmän utanför sin bostad i Moskva. Hela händelseförloppet fångades på bild av en övervakningskamera: (OBS! Starka bilder!)
http://bit.ly/ighN7d

Efter händelsen blev reaktionerna starka i Ryssland, och president Medvedev skrev på Twitter att ärendet skulle sättas ”under särskild kontroll”. Än så länge, mer än en månad efter misshandeln, är dock de misstänkta fortfarande på fri fot.

Alla mina tidigare blogginlägg om attacken mot Oleg Kasjin:
http://ryssbloggen.net/tag/oleg-kasjin/

Första intervjun med Oleg Kasjin efter överfallet

Idag sände tv-kanalen Dozjd den första och enda intervjun med Oleg Kasjin efter det brutala överfallet. Intervjuar gör journalisten Parfjonov, som i torsdags höll ett kritiskt tal mot rysk tv i direktsändning. Mer om det kommer i framtida blogginlägg.

Hela intervjun med Kasjin: (på ryska)

Intervjun som text

Efter att Kasjin lagt upp inslaget på sin blogg har han i skrivande stund fått 106 kommentarer.

Svidande kritik mot rysk TV

TV-journalisten Leonid Parfjonov har tilldelats Vladislav Listievs minnespris. Lisitiiev var en rysk journalist och en av nyckelpersonerna när det gäller demokrati i rysk television. I sitt tacktal ger Parfjonov svidande kritik mot dagens ryska medieklimat och särskilt TV som inte tar upp obekväma ämnen och bara håller sig väl med makten. Parjonov nämner också Oleg Kasjin, som han besökt på sjukhuset, i talet.

Hela talet (på ryska)

Rysslands Röst om utnämningen

Oleg Kasjin bloggar och skämtar

Oleg Kasjin har börjat ha kontakt med yttervärlden igen, och han har inte förlorat sin känsla för humor. På sin blogg skriver han

Мне сейчас нечего сказать, а спасибо я потом всем скажу

Jag har just nu inget att säga, men sedan ska jag tacka alla

Vid meddelandet har Kasjin länkat in en video med en intressant låt av gruppen Akvarium. Tack till journalisten Kalle Kniivilä som översatt musikstycket. :-)

Kasjins blogg

Mer om Oleg Kasjin

Oleg Kasjin: En av gärningsmännen såg ut som en fotbollshuligan

En av de två personer som misshandlade journalisten Oleg Kasjin såg ut som en fotbollshuligan. Ja, det är Kasjins egna ord enligt tidningen Life News:

Тот, кто ударил меня по челюсти, похож на футбольного фаната

En dryg vecka har gått sedan Kasjin blev brutalt misshandlad utanför sitt hem i Moskva och det enda han kan tänka på är när han får lämna sjukhuset och fortsätta sin journalistiska gärning! Idag måndag stängde läkarna av respiratorn och Kasjin kunde då för första gången kommentera misshandeln. Det var förresten enligt samma tidning Kasjin själv som bad läkarna om att få bli bortkopplad från respiratorn så snabbt som möjligt. När han vaknade ur den konstgjorda koman han befunnit sig i sedan misshandeln bad han om papper och penna och skrev ner följande frågor: ”När kopplar ni bort mig?” och ”Kan ni göra det snabbare?”

Beskedet om att Kasjin är på bättringsvägen får bloggaren Navalny att glädjetwittra:

Ура! Кашин скоро заговорит. Или запишет. http://www.lifenews.ru/news/43388 Дали бы ему мобильный. Пусть бы сразу твиты строчил.

Hurra! Kasjin börjar snart tala. Eller skriva. Man borde ge honom en mobil. Låt honom börja twitta direkt!

Mer om attacken mot Kasjin.

Över 300 ryska journalister dödade

TT har idag skrivit en bra artikel om läget för journalister i dagens Ryssland. Över 300 journalister har dödats sedan 1991 och de flesta fallen är ouppklarade.

Mycket information om den brutala misshandeln av den kände journalisten Oleg Kasjin finns här.

En annan källa jag kan rekommendera är journalisten och bloggaren Kalle Knivilää som skriver om attacken mot Kasjin i en artikel i Sydsvenskan.

Jag kan också konstatera att journalisten Michail Beketov enligt TT fick sin dom på onsdagen. För några år sedan slog han larm om att beslutsattarnas egenintressen gjorde att miljöhänsyn kördes över vid motorvägsbygget i Chimki:

”Beketov fick sin bil sönderbränd och sin hund ihjälslagen med basebollträn men upprepade ändå sina anklagelser. Då stämdes han av borgmästare Vladimir Streltjenko och döms nu till drygt 1 000 kronor i böter för förtal.

Att Beketov däremellan misshandlades så grovt att han i dag är rullstolsburen och hjärnskadad bevekade inte Streltjenko att dra tillbaka sin stämning. Domaren beslutade ändå att journalisten slipper betala, på grund av den långa tid som processen tagit.”

Rysk rättvisa i ett nötskal.

Journalisten Oleg Kasjin brutalt misshandlad

Den 30-årige journalisten på tidningen ”Kommersant” Oleg Kasjin blev överfallen och brutalt misshandlad utanför sitt hem natten till lördag. Två okända män stod och väntade på honom med en blombukett när han kom hem. Gårdskarlen blev vittne till misshandeln. En granne till Kasjin, artisten Elena Pogrebizjskaja, skriver på sin blogg att det hela enligt gårdskarlen var ett beställningsjobb som varit noga planerat och att Kasjin blev brutalt misshandlad med ett tillhygge. Kasjin ådrog sig bland annat hjärnskakning, käkfrakturer, benbrott och flera fingrar krossade. Han ligger nu nedsövd på ett av Moskvas sjukhus. Läget bedöms som allvarligt men stabilt. Att dådet utförts med syfte att skrämma Kasjin, och givetvis också andra kritiskt granskande journalister, till tystnad verkar tämligen glasklart. Kasjin blev inte rånad (han fick behålla både mobiltelefon och plånok), bara halvt ihjälslagen.

”Förrädarjournalist”
Oleg Kasjin har specialiserat sig på att bland annat bevaka oppositionella grupper, vilket uppenbarligen gjort honom obekväm i maktens korridorer. Den 11 augusti skrev maktpartiet Enade Ryssland ungdomsförbund ”Molodaja Gvardija” (”Unga gardet”) på sin hemsida att Kasjin kommer att straffas för att han bland annat intervjuat en av dem som deltog vid de våldsamma protesterna mot ett motorvägsbygge genom en skog utanför Moskva. Enligt unggardisterna består Kasjins brott i att han intervjuat aktivisten ”utan att ha uppfyllt sin medborgerliga plikt och rapporterat honom till myndigheterna”.

Hatartikeln har den uppfordrande rubriken ”Förrädarjournalisterna måste straffas” och pryds med en bild på Kasjin där han ser ut som en brottsling. Bilden har också stämplats med texten ”будет наказан” (kommer att straffas).

Idag säger sig dock unggardisterna ta kraftigt avstånd mot attacken på Kasjin. På sin hemsida skriver en av organisationens talesmän att man är ”mycket upprörd över detta barbariska brott och att de hoppas att Kasjin snart tillfrisknar”. Som av en händelse har också bilden som uppmanar till att Kasjin ska straffas tagits bort från den gamla artikeln. Det behöver naturligtvis inte vara unggardisterna som ligger bakom misshandeln, men exakt hur hade de egentligen tänkt att ”förrädarjournalisten” skulle straffas?

Två olika utredningar
Rysslands president Medvedev skriver idag på Twitter att han uppmanat riksåklagarämbetet att sätta fallet under särskild bevakning. Medvedevs twitterinlägg har i skrivande stund ”retweetats” 97 gånger. Fallet ska också ha blivit tilldelat en av Moskvas bästa utredare. En förundersökninhgg om mordförsök har inletts Men ryska journalistförbundet har samtidigt meddelat att de inlett en egen undersökning, vid sidan av myndigheternas utredning. Minns mordet på journalisten Anna Politkovskaja 2006, vars mördare fortfarande är på fri fot. Krav på en ordentlig utredning framfördes också av bland annat journalister och bloggare vid en spontan manifestation under söndagen utanför Moskvas polishus. Demonstranterna krävde bland annat att myndigheterna gör allt för att ställa både utförare och beställare till svars.

Oleg Kasjins kollegor, redaktionen på Kommersant, skriver på tidningens hemsida att det inte råder någon tvekan om att attacken på deras kollega var professionellt utförd och att det utförts på grund av på Kasjins verksamhet som journalist:

”Нет сомнений в том, что избиение нашего товарища связано с его профессиональной деятельностью. Преступники знали, на кого нападают и за что нападают.”

”Det råder ingen tvekan om att misshandeln av vår kamrat har kopplingar till professionell verksamhet. Gärningsmännen viste vem de attackerar och varför.”

Överfallet på Kasjin är den åttonde händelsen bara i år där journalister blivit attackerade i Ryssland, enligt RIA Novosti. Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, beskriver på sin blogg situationen i Ryssland så här:

Sedan muren föll för 20 år sedan har det dödats fler journalister i Ryssland än någon annan stans. Jag vill verkligen inte göra som jan Björklund och hota med ryssen för att motivera ökade försvarsanslag. Detta är ett helt annat sorts problem. Det avgörande är att Sverige och EU inte glömmer bort pressfriheten när man förhandlar med ryska företrädare. Låt frågor om mänskliga rättigheter vara en självklar del av handelspolitik, miljöpolitik, försvarsfrågor och andra områden där Ryssland och EU har utbyte.