Archive for the 'Karelska näset' Category

Lasse på näset

Finländaren Lasse Zilliacus, bosatt i Stockholm sedan länge, återvänder varje sommar till familjens gamla trakter i Hotokka strax söder om Viborg på Karelska näset. I den här lilla ryska byn äger han hälften av ett gammalt finskt hus. Och varje sommar renoverar han huset på egen hand.
För flera år sedan skrev jag en artikel om honom för Hufvudstadsbladet (finns även här på bloggen http://andersmard.wordpress.com/2020/01/06/ett-nytt-ankare-i-det-forlorade-karelen-2004/).
Förra sommaren bandade jag in material för radion på Lasses sommarstuga. Tyvärr har ingen producent ännu nappat på mitt program.
Därfär lägger jag nu upp en råversion av materialet här. Lyssna gärna. Längd 27 minuter.
Du hittar ljudfilen under spellistan här:
http://www.ipernity.com/home/202635

Skola med förhinder

I Ryssland är det sällsynt med inkluderande undervisning, d.v.s. att funktionshindrade barn får gå i vanlig skola. Nyligen besökte jag skolan i Kamennogorsk (Antrea) på Karelska näset där ett pilotprojekt pågår, bl.a. tack vare Rädda barnen. Skolans lärare gör ett fantastiskt jobb. Det samma kan man inte säga om den ryska staten. Trots ett statligt program saknas både speciallärare, assistenter och finansiering.


I skolan mötte jag 12-årige Viktor som har en cp-skada från födseln. Han fick tidigare hemundervisning, men är nu första året i den vanliga skolan. Och han stortrivs. Han är en energisk, orädd och levnadsglad pojke som har glimten i ögat. Han svarar på mina frågor med en imponerande engelska.

”Well, I am now ready for questions, säger han och slår sig ner vid bordet med ett skratt.
Min familj är inte fullständig. Mamma och pappa skilde sig, alltså bor jag för närvarande med min mamma och katten Snow här i Kamennogorsk.
Snow is small, but very kind.
Well, I would like to spend some more time in school. Jag skulle också vilja att de tog mig med på gymnastiklektionerna tillsammans med alla andra.
-Men gymnastik är lite svårt för dig.
Well, I know.
But you know, I would like to study english in the class, tillsammans med mina skolkamrater.
Well, english is a very interesting language I think. Jag har hört att engelskan är ett av de viktigaste språken i Europa. Men jag skulle också vilja lära mig tyska. Och jag drömmer om att få studera utomlands.
Vet du varför min mamma bara låter mig gå på fyra lektioner varje dag? Jo, hon menar att jag måste balansera min vardag. But I would like to spend more time in school.
Jag har en assistent här i skolan. Och jag hörde att det här är ett aktuellt problem. Men inte i vår skola. Och jag skulle önska att elever i alla skolor med liknande problem som jag också skulle ha tillgång till en assistent.
Jag har svårt att gå upp eller ner för trapporna, och där hjälper assistenten mig.
Jag är tacksam för skolan att den öppnade sina dörrar för mig. Dessutom är jag tacksam för alla lärare här som hjälper mig. Skriv det.
De andra eleverna i klassen behandlar mig väl. But I have one problem. Det är inte alltid jag får svara när jag räcker upp handen. Men jag har hittat en förklaring. Det hänger ihop med att det finns en viss skillnad mellan hemundervisning och undervisningen i klassen.Numera är jag ju inte ensam i klassen”