Archive for the 'domstol' Category

Yngre konstapeln tar diktamen

Yngre konstapeln Artiom Tjaruchin har det inte lätt. Alltid är det någon som är missnöjd, hur han än försöker vara överheten till lags.

Tre gånger åkte han till polisstationen, sent på nyårsaftons kväll, för att få ihop det vittnesmål som behövdes för att få den gripne oppositionspolitikern Ilja Jasjin inlåst på fem dygn. Till slut blev det rätt, när han skrev precis som chefen dikterade.

Två dagar senare begick han mened i rätten, när han vittnade enligt den rapport han hade skrivit ner. I rapporten stod det att Jasjin hade gjort våldsamt motstånd mot polisen när polisen under en demonstration för den grundlagsfästa rätten till demonstrationsfrihet försökte gripa en annan oppositionspolitiker, Boris Nemtsov.

Continue reading ‘Yngre konstapeln tar diktamen’

Rysk rättvisa – under särskild kontroll

Efter helgens misshandel av den kända journalisten Oleg Kasjin beordrade president Dmitrij Medvedev överåklagaren Jurij Tjajka att ta utredningen av fallet under ”särskild kontroll”.

Trycket på att gå till botten med angreppen ökade när ännu en journalist misshandlades i Moskva tidigt på måndagen, men hittills har den ryska rättsapparaten visat sig bättre på att straffa regeringskritiker än på att hitta dem som mördar och misshandlar journalister.

Continue reading ‘Rysk rättvisa – under särskild kontroll’