Archive for the 'Jeltsin' Category

Klantiga kuppmakare räddade världen

Москва 20.8.2020Kuppmakarnas händer darrade i tv. Det fanns inget internet, det fanns ytterst få mobiltelefoner, det var den 19 augusti 1991, och ingen på redaktionen i Helsingfors visste var Moskvakorren höll hus.

Korren var jag. Jag hade varit på semester i Grekland, och denna måndag är min första arbetsdag. Jag har inte planerat att Sovjetunionen ska spricka just i dag.

Sovjetunionens Centraltelevision har bytt ut det vanliga morgonprogrammet mot en inspelning av Svansjön. En allvarlig nyhetsuppläsare annonserar att Sovjetunionens president Michail Gorbatjov är sjuk och att en undantagskommission har tagit över makten för att förhindra rikets sönderfall.

Continue reading ‘Klantiga kuppmakare räddade världen’

Rysslands årtionde: från kaos till disciplin

Nya terminal D i SjeremetievoSkrämmande, kaotiskt, korrupt, hotfullt, grått, annorlunda – och väldigt långt borta. Det är så Ryssland framstår ur svenskt perspektiv. Därför blir jag lika förvånad varje gång jag landar i Moskva och upptäcker hur vanligt allt är. Människorna är välklädda och glada, butikerna är fyllda med varor och många av tidningarna med artiklar som gycklar makthavarna.

Den nybyggda terminalen på flygplatsen Sjeremetievo skiljer sig inte märkbart från Kastrup. Ett skinande nytt, välstädat tåg kör förbi betongförorterna, direkt från flygplatsen till centrum. På stationen petar en liten flicka nyfiket på den automatiska porten. Spärrvakten varnar henne vänligt:

– Gå inte på det hållet, då kan du få på fingrarna.

På ytan är det ordning och reda i Ryssland. Efter nittiotalets våldsamma omvälvningar och ekonomiska kaos har landets invånare fått njuta av ett årtionde av tillväxt och stabilitet.

Continue reading ‘Rysslands årtionde: från kaos till disciplin’

Jeltsin ber om ursäkt

I dag har det gått exakt tio år sedan den dag då Boris Jeltsin avgick i förtid och lämnade över Ryssland till sin efterträdare Vladimir Putin. Dagen till ära har jag försett hans avskedstal med svensk text.

I det känslofyllda talet ber Rysslands första president om förlåtelse för allt som inte blev som det var tänkt. Och visst, det kanske kunde ha gått bättre. Men framför allt kunde det ha gått riktigt åt skogen, och det gjorde det inte. Det blev inget inbördeskrig med kärnvapen.

Han talar varmt om den nya generation som ska ta över efter honom, och utan att säga det rakt ut uppmanar han också ryssarna att rösta på Putin i det kommande presidentvalet.

Continue reading ‘Jeltsin ber om ursäkt’